TRÆNING


BELINDA'S HUNDECENTER

TRÆNING AF DIG OG DIN HUND


Min træning er baseret på positiv indlæring og jeg bruger klikkeren et stort stykke hen ad vejen. Klikkeren gør ikke hunden bedre - den får os til at tænke anderledes og se vores træning på en helt anden måde - og derved får vi mere ud af vores hund og vores træning.


Jeg starter træning med min hund, når den kommer ind ad døren. Den får et bur, som skal være dens hule, afslapnings-område og der hvor den sover. Her kan den også være i fred for børn, som ofte kan være for meget for en lille hvalp. Buret skal være stort nok til, at den kan stå op og langt nok til at den kan ligge på siden. Jeg har god erfaring med at bruge bur til hvalpe i hjemmet, da den minimerer stress, når hvalpen er alene hjemme og der er heller ingen uheld eller ødelagte ting, når jeg kommer hjem. Den får sin mad kastet ind i buret og lærer derved, at det er et rigtig hyggeligt sted. Her kan jeg sagtens introducere den til klikkeren. Et klik er lig med "det du gør nu, er korrekt og det udløser et klik, som så altid udløser en belønning". I starten ved den ikke, hvad klikket betyder, men det lærer den hurtigt. Når den finder ud af, at den får mad ved at gå ind i buret, vil den gå ind i buret igen og igen, for at få mad. For at få den til at blive, klikker jeg, mens den er i buret og sørger for, at belønningen kommer hurtigt. Når den er tryg ved den øvelse, lukker jeg lågen til buret, klikker og belønner inde i buret.Jeg kan vælge at åbne lågen igen og klikke, inden den smutter ud og igen belønne inde i buret.Jeg kan også vælge at belønne den for at gå ind i buret, men få belønning ude. Det gør jeg ved at klikke, lige så snart den går ind i buret, men efter klikket skal den så komme ud og hente belønningen. Efter belønning, sikrer jeg mig, at jeg står tæt på buret, så det er let for den at finde ind i buret igen. Når den går ind, får den klik og belønning igen. Alle hunde er forskellige og nogle lærer hurtigere end andre - og vi mennesker er også forskellige og derfor træner vi på hver vores måde, så det kan variere, hvordan man skal træne dette.


Der er to hovedelementer i klikkertræning. Den ene er fastholdelse af en øvelse og den anden er formning af en øvelse. Fastholdelsen er der, hvor vi vil belønne hunden i at blive i øvelsen - f.eks. blive i buret. Formning er, hvor vi belønner hunden for en ønsket adfærd og gradvis bygger mere og mere på - f.eks. gå ind i buret/gå mod buret.

Klikkeren hjælper os til at tænke os mere om og fokusere på det vi ønsker.


Jeg blander min træning med klikkertræning og træning med klikker. Hvad er så forskellen?

Kort fortalt, så er Klikkertræning en metode der går ud på, at man observerer det dyr man træner og med en øvelse/mål i tankerne, gradvis klikker man for ønsket adfærd, som i sidste ende vil ende med slutmålet. Der vil ingen hjælp være undervejs, andet end miljø. Forudsætning for dette er, at dyret ved, at et klik er lig med en belønning hver gang. Det kaldes også "Shaping" - altså at man former en adfærd. Det kan f.eks. være, at man ønsker at lære sin hund at dreje rundt. Slutmålet er altså at dreje rundt, men undervejs er der delmål og det er dem, man skal fokusere på. Til start står man foran hunden med sin klikker i hånden og godbidder klar. Når hunden kigger bare lidt til den ene eller anden side, klikker man og belønner. Har den f.eks. kigget til højre, skal man fortsætte med at klikke den for at kigge til højre. Man kan snyde lidt og belønne hunden i den retning, hvor man gerne vil have den hen og skynde sig at klikke, såfremt den vender hovedet i den retning man ønsker. Gentag ca. 5 gange og hold en kort pause. Fortsæt med 3 træningspas mere, så man har 4 træningspas af 5 gentagelser. Dyr der trænes på denne måde, lærer hurtigt, at når der klikkes for en adfærd, skal den gentages og der kommer en belønning. Man kalder det også, at dyret bliver "Klikkerklog". Det kræver god viden, forståelse og tålmodighed, at klikkertræne. Læs evt. bogen Klikkertræning for din hund, som er en god start, hvis man vil lære mere om teorien ved klikkertræning.


Dyrene i f.eks. ZOO og Sea World, klikkertrænes. Det er fysisk umuligt at tage snor på delfinen ;-).


Træning med klikker, er det vi oftest ser indenfor hundetræning. Her får hunden hjælp af fører til at udføre en øvelse og derefter et klik og beløn. Skal den lære at dreje rundt, fører man blot hånden foran hundens snude med en godbid og får hunden til at dreje rundt. Klikket kan falde hvor man ønsker, f.eks. halvvejs eller når den har drejet hele vejen rundt.

Copyright @ All Rights Reserved